Moderskeppet»Bibliotek»Digitala verktyg

Att säkerhetskopiera din dator är både smart och väldigt enkelt. Det är din räddning när hårddisken kraschar eller om du har råkat radera något viktig av misstag, vare sig det är en mapp med bilder eller ett textdokument.

I två kurser lär du dig säkerhetskopiera med hjälp av datorns inbyggda program. En kurs specifikt för dig med Mac, och en kurs för dig som sitter i Windows.

Gustaf Hellsing går steg för steg igenom utrustning, installation och tillvägagångssätt. Så att du kan känna dig trygg i att alla dina filer och allt ditt arbete automatiskt säkerhetskopieras varje dag.

Förmodligen kommer du fråga dig själv varför du inte har gjort det här för länge sedan. Men det är aldrig för sent att börja!

Mer hjälp i ditt säkerhetskopierande

Köp en extern disk för Windows | Köp en extern disk för Mac

Frågor och svar

Det är många frågor som smyger in i när ordet säkerhetskopiering dyker upp. Här har vi samlat de vanligaste frågorna med svar för att hjälpa dig igång så snabbt som möjligt.


Vilken typ av hårddisk ska jag använda för säkerhetskopiering, intern eller en extern?

På stationära datorer går det ofta att stoppa in mer än en hårddisk inuti datorn, ett utmärkt sätt för att öka lagringskapaciteten. Tyvärr funkar en extra intern disk inte lika bra för säkerhetskopiering. Om din dator går sönder finns det en risk att disken för säkerhetskopiering också går sönder. Därför är en extern hårddisk är bättre att använda.


Behöver jag formatera om hårddisken?

För att hårddisken ska fungera på en PC behöver den vara formaterad för PC (NTFS) eller för PC/mac (ExFAT). För att hårddisken ska fungera på en mac tillsammans med TimeMachine behöver den vara formaterad för mac (Mac OS Extended).


Hur stort utrymme måste hårdisken för säkerhetskopiering ha?

Den ska vara minst dubbelt så stor som hårddisken i din dator. Tanken är att den ska rymma allt du har på din dator, bilder som dokument.


Kan jag säkerhetskopiera till ett USB-minne?

USB-minnen (flash-minnen) har mer lagringskapacitet nu än för några år sedan, men räcker ofta inte för att lagra allt du har på datorn. På ett USB-minne går det inte att spara en systemavbildning.


Hur ofta bör jag köra säkerhetskopiering?

Svaret får du om du frågar dig själv: Hur mycket av mitt arbete kan jag tänka mig att förlora? Om det värsta inträffar och din dator går sönder vill du säkert kunna återskapa allt. Du vill kanske inte förlora de senaste dagarnas arbete.

Om du använder schemalagd säkerhetskopiering i Windows 7 sker säkerhetskopiering en gång per dygn och i Windows 10 kan du välja hur ofta det ska ske. Förslagsvis väljer du oftare än en gång per dygn.


Kan jag lita på att den fungerar?

Ja, hårddiskar är mycket säkra, det är ovanligt att de går sönder. Skulle din disk för säkerhetskopiering mot förmodan gå sönder meddelar datorn dig det. Sedan är det bara att plugga i en ny. Du har ju alla filer kvar på datorn.


Hur vet jag om något gått fel vid säkerhetskopieringen?

Du får ett felmeddelande, visserligen diskret i aktivitetsfältet, men ändå en liten notering. Om du startar programmet Säkerhetskopiering kan du kontrollera om din säkerhetskopia har blivit komplett.


Behöver jag flera diskar eller räcker det med en?

Egentligen räcker det men en disk. Men du kan även ha en extra disk som du förvarar på en annan plats och säkerhetskopierar till ibland, en så kallad bortakopia. Om det mot förmodan skulle börja brinna hemma.


Hur ska jag förvara säkerhetskopian?

Vill du vara helt säker kan du förstås förvara din säkerhetskopia i ett bankfack, men det är ju inte realistiskt. Det måste fungera praktiskt. Ställ disken i närheten av din dator på en plats där den står stadigt och du inte riskerar att trassla in dig i sladdarna. Om du har två diskar som kan du förvara den extra disken, bortakopian, hos en kompis.


Finns det möjlighet att säkerhetskopiera online? Spara kopian i molnet?

Vi rekommenderar alltid att ha minst en fysisk säkerhetskopia på en hårddisk hemma. Så du lätt kan komma åt den och alltid har en automatisk säkerhetskopia igång.

Men som ett extra alternativ till bortakopian, finns några olika molnlösningar på nätet som tar en hel datorkopia. Några populära tjänster är Corbonite, Blackbaze och iDrive. Tyvärr finns dessa än så länge bara på engelska.


Kan jag använda Dropbox eller OneDrive för säkerhetskopiering?

Nej, dessa tjänster arbetar mer som att lagra enstaka filer på nätet än en hel säkerhetskopia. Skulle hela din dator krascha kan du bara få tillbaka de filer som ligger synkroniserade med till exempel Dropbox, inte hela datorn som i en fysisk säkerhetskopia.

Ha därför alltid en fysisk säkerhetskopia på en extern disk hemma.


Är säkerhetskopian framtidssäkrad?

Både ja och nej. Själva disken kommer säkert fungera om du kopplar in den i en dator om tio år, däremot kanske dokumenten inte går att läsa. Men, återigen, du ska se din säkerhetskopia som det som kan rädda dig vid datortrassel eller förlorade filer – inte ditt långtidsarkiv.