Kvinna som håller fram en iphone med ett äpple på

Moderskeppet»Artiklar»Digitala verktyg

Vad är iCloud och hur fungerar det?

Med iCloud kan du säkerhetskopiera dina foton, appar och filer och komma åt dessa överallt. iCloud är en enkel men kraftfull molntjänst, och det bästa av allt är att du får det på köpet med din Apple-enhet.

Kristina Elf

iCloud är en gratis molnlagringstjänst från Apple som hjälper dig att säkerhetskopiera filer och frigöra lagringsutrymme på din iPhone.

Låter det komplicerat? Faktum är att iCloud är en av de enklaste lagringstjänster du kan använda, och en av de säkraste. Dessutom sköter det sig nästan helt själv.

tjej som håller i en iphone och en mac med ett moln ovanför i formen av ett äpple

Vad är molnlagring?

Innan jag förklarar mer om iCloud, vill jag försäkra mig om att du vet vad molnbaserad lagring är.

Att lagra något i ”ett moln”, innebär att du nyttjar en webbaserad lagringsplats istället för att lagra det lokalt på din enhet (smartphone/surfplatta/dator) eller en extern hårddisk.

Det är inte bara Apple som erbjuder molnlagring. Några andra stora tjänster är Google Drive, Dropbox och Microsoft OneDrive.

Det finns många fördelar med molnbaserad lagring. Först och främst så innebär molnlagring att din data (foton, videos, filer etc) är i säkert förvar. De riskerar inte att försvinna om din iPhone, iPad eller dator blir stulen, vattenskadad eller brinner upp. Om enheten som lagrar din data förstörs är det hej då data.

Molnbaserad lagring eliminerar den risken, eller åtminstone minimerar den så mycket som möjligt. Pålitliga molnlagringsjättar (som Apple) vidtar nämligen rejäla säkerhetsåtgärder för att skydda dina grejer. 

tjej som håller i en iphone och en mac med ett moln ovanför i formen av ett äpple

Vad är då iCloud?

iCloud är alltså Apples egna molnlagringstjänst. Du kan använda iCloud för att säkerhetskopiera grejer från alla dina Apple-enheter så att filer, bilder och annan media inte riskerar att försvinna. Du behöver alltså inte köpa externa hårddiskar för att säkerhetskopiera dina Apple-enheter om du inte vill.

Med det sagt: iCloud är inte till för att göra en fullständig säkerhetskopiering av allting på din dator. Om du vill backa upp din Mac så till den milda grad att du kan återställa alla inställningar, program, ja precis allt (och det bör du göra!) – då behöver du en mer rejäl lösning för det, som Time Machine.

iCloud fungerar otroligt bra för enklare säkerhetskopiering av ack så viktiga data, så som filer, foton, musik, kalenderinformation med mer på dina Appleenheter.

Dessutom, så kan du låta iCloud säkerhetskopiera automatiskt så att du inte behöver lyfta ett finger.

Några andra bra saker du kan göra med iCloud

  • hitta borttappade eller stulna enheter med appen Hitta,
  • byta till en nyare enhet supersmidigt genom att kopiera över massor av data från din förra enhet,
  • lagra och dela foton,
  • samarbeta med to-do lists i anteckningsappen med andra Apple-användare.
tjej som håller i en iphone och en mac med ett moln ovanför i formen av ett äpple

Är iCloud säkert?

Det korta svaret är ja. Apple använder branschstandard (och ibland även mer än så) för molnlagringen i iCloud. Apple är känd för att prioritera integritet och säkerhet, så deras molnlagring är gjord med din sinnesro i åtanke.

Är iCloud verkligen gratis?

Apple erbjuder 5 GB gratis utrymme att börja med. För många räcker detta gott och väl. Men om du behöver kan du köpa till mer lagringsutrymme.

50 GB: 9 SEK / månad
200 GB: 29 SEK / månad
2 TB: 89 SEK / månad

Senast uppdaterad: 10 november 2023