Hand som håller i datormus framför en stationär dator

Moderskeppet»Artiklar»Digitala verktyg

Bli mer kreativ med en ergonomisk mus

Att spendera timtal framför datorn kan vara skadligt både för din hälsa och kreativitet. Med en ergonomisk mus till din PC/MAC kan du förebygga problemen och samtidigt få en behagligare vardag.

Ida Buchar

Får du ont i handlederna eller armarna när du jobbat längre stunder framför datorn? Det är ett tecken på att det kan vara dags att pensionera din datormus och skaffa en ny, ergonomisk mus som passar just dig och dina behov. Ted Larsson är expert och i den här artikeln ger han dig tre tips på bra möss.

– Jag och många med mig har inga problem att lägga tusentals kronor på ett gymkort för att må bättre, säger Ted. Men när det kommer till inköp av datormus är jag inte längre lika frikostig. Varför inte? Det är trots allt ett av mina mest använda arbetsredskap och mina handleder och händer förtjänar bra ergonomi.

Det finns ingen mus som passar alla

– Det första du måste utmana är föreställningen om hur en mus ska se ut, fortsätter Ted. Det krävs nämligen lite annorlunda design för att komma till bukt med onaturliga vridningar och belastning på leder och fingrar.

Det finns många olika typer av ergonomiska möss att välja på, men alla lämpar sig inte för kreativt arbete. Det beror helt enkelt på att precision och ergonomi inte alltid går hand i hand. Viktigt att att komma ihåg är att det inte finns någon universal mus som passar alla, utan liksom när du köper säng gäller det att testa sig fram.

För att peka dig i rätt riktning har Ted plockat ut sina favoriter nedan.

Är du sugen på att skaffa dig en ritplatta istället för mus? Då ska du spana in Teds guide till att välja rätt Wacom.

Logitech MX Master 3

Logitech MX Master 3

Logitech MX Master 3 är inget mindre än en ergonomisk mus framtagen med kreativt skapande i åtanke.
Designen påminner om en traditionell mus, men formen följer handens anatomi bättre. Tumstödet är också ett välkommet tillskott och den gummiliknande ytbehandlingen gör musen extra greppvänlig.

En av de mest uppskattade egenskaperna är att du kan ge knapparna programspecifika funktioner. Behöver du hjälp att optimera ditt arbetsflöde kan du istället använda färdiga profiler för exempelvis Adobe Creative Suites som baseras på de mest populära inställningarna hos andra användare.

MX Master 3 ansluts med bluetooth eller medföljande USB-dongle. För dig som har många bollar i luften går det att ansluta upp till tre enheter samtidigt och växla mellan dem genom ett knapptryck. Batteritid är väl tilltagen och du klarar dig ca. två månader utan att ladda.

Razer Pro Click

Razer Pro Click

Razer Pro Click är framtagen i samarbete med företaget Humanscale som specialiserat sig på just ergonomiska kontorsprodukter. Designen som lutar 30 grader gör att du får en mer naturlig hållning och därmed förebygger trötthet i armen.

Liksom på MX Master 3 erbjuder Pro Click möjligheten att via programvara (endast Windows) anpassa funktionerna på åtta av knapparna för att följa ditt arbetsflöde.

Cirka 400 timmar orkar det laddningsbara batteriet med. Ansluter du med Bluetooth kan du byta mellan upp till fyra olika enheter genom en dedikerad knapp. Det andra anslutningsalternativet, USB-dongeln, förvaras smidigt i ett inbyggt hålrum när den inte används.

Logitech MX Vertical

Logitech MX Vertical

En vertikal mus som Logitech MX Vertical har flera fördelar när det kommer till ergonomi. Greppet som påminner om ett handslag gör nämligen att din arm hamnar i sitt viloläge. Samtidigt motverkar det vridningar i handleden eftersom underarmen sköter rörelserna istället. Nackdelen är att det kan ta ett tag att vänja sig vid upplägget om du hela ditt liv använt en traditionell mus.

MX-master-serien trogen bjuder även Vertical på programmerbara knappar, i det här fallet fem stycken. Även här är det USB-dongle eller Bluetooth som gäller och med snabbknappen på undersidan kan du styra tre olika enheter. Musens annorlunda design gör även att ett större batteri ryms och cirka fyra månader på en laddning ska gå att få ut.


Lär dig mer om ergonomi

Senast uppdaterad: 10 november 2023